Цифровият ковид сертификат влиза в сила от утре в целия Европейски съюз.

Зеленият европейски сертификат има QR код. Неговото разчитане показва дали съответният пътник е ваксиниран, дали наскоро е преболедувал или дали има скорошен негативен PCR тест. От утре всички гранични пунктове трябва да разполагат със съответните устройства, които разчитат кода.

Служителите на границата, които ще работят с четците, получиха инструктаж едва днес, а устройствата все още не са по всички пунктове.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от пътниците показва ваксинационен сертификат от Германия. Жълтата хартия от утре трябва да бъде заменена с европейски ковид сертификат. И всичко да се случва по-бързо.

Над 160 души тепърва ще бъдат наети, за да работят на граничните пунктове и да разчитат данните от електронните сертификати, които влизат в сила от утре. Докато това се случи, документите ще бъдат четени.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети граничния пункт „Капитан Андреево“, каза, че подготовката се случва в последния момент, но не обясни каква е причината за забавянето. Четците на QR код са всъщност таблети със съответния софтуер.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобно на Великобритания, на базата на риска от COVID-19, България ще раздели държавите на зелена, оранжева и червена зона. Информацията ще се обновява веднъж седмично.