От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторанти и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Това е част от приетите социално-икономически мерки на правителството за справяне с последиците от кризата, причинена от коронавируса.

От следващия месец зоните за хранене в търговските центрове ще са с намалено ДДС. Условието за по-ниската ставка обаче е да не става въпрос за доставка на храна до дома или офиса - т.е консумация на място.

Доставките до вкъщи, както и продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина остават на досегашния режим на облагане от 20%. Самата доставка като услуга също е обложена с 20% ДДС.

Снимка: iStock

Бирата, виното и спиртните напитки, които продават ресторантьорите, остават на досегашния данъчен режим.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Снимка: iStock

Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за ДДС. До дни Национална агенция за приходите ще публикува на сайта си становище за прилагането на новия Закон за ДДС.