Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани в Румъния по подозрение за бракониерство, са на свобода.

Развръзката дойде късно снощи след разпити на капитаните.

Те последни напуснаха плавателните съдове, които остават запечатани на пристанището в Констанца.

Три дни след след задържането шестима от моряците се прибраха късно снощи в Балчик - живи и здрави, но уморени. Те са категорични, че не са бракониерствали.

"Бяхме за калкан. Па едно време се показа катерът, спряха ни. Казаха ни да поемем курс към Констанца.  Оставихме корабите на пристанището. Конфискуваха рибата“, коментира Димитър Великов – член на екипажа.  

И капитаните отричат улов извън правилата.

„По техните закони установиха, че имаме улов на калкан и акула и казаха, че акулата е неправомерно хваната, понеже те имали забрана. Ние по европейски регламенти, по които се  водим, знаем че нямаме забрана, а имаме квота на акулата“, коментира Красимир Петров - капитан на кораб "Вени".

"Забраната е единствено приложима само за румънските риболовни кораби, трябва да стане ясно“, заяви Емил Милев - председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Моряците се върнаха с искане към Агенцията по рибарство и аквакултури.

"В момента искаме оставката на директора на ИАРА,  който се изказва некомпетентно по медиите и щом е толкова некомпетен. няма работа там. Некомпетентно изкаване е, че сме бракониери и сме риболували в румънски води", посочи Красимир Петров.

Директорът на агенцията отговори, че няма да подаде оставка. И обясни, че нашите инспектори, участвали в проверката, са се опитали да съдействат на рибарите.

„Ако съм била разбрана неправилно, се извинявам на рибарите, ще окажем пълно съдействие, за това, което се е случило, с каквото можем, ще им помогнем", коментира доц. д-р Ваня Стаматова - директор на ИАРА – Бургас.

Няма официален документ от румънските власти за причината за задържането на корабите, каза след среща с рибарите заместник-министърат на земеделието Георги Събев.

"Ние не сме и сигурни дали е законово това задържане, тъй като българските риболовни кораби са осъществявали риболов в акавтория, която се води общностна на целия ЕС и те имат право да осъществяват риболов на различни запаси."

Утре всички заинтересовани  страни ще се срещнат в земеделското министерство.

По темата работиха Петромира Кирчева и Лора Стаматис.