Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия се състоя пред Паметника на Незнайния воин в София.

На водосвета присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Богоявленски водосвет
Снимка: bTV

На церемонията дойдоха и служебният премиер Гълъб Донев, председателят на парламента Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и представители на църквата и на различните политически партии, висши военни, общественици и граждани. Те положиха цветя пред паметника на Незнайния воин в чест на загиналите за свободата на България.

За днешния празник патриарх Неофит също отправи послание към миряните. 

Послание на патриарх Неофит по случай Богоявление
Снимка: bTV

„В деня на светото Богоявление, когато по установена традиция се извършва и Великият Богоявленски водосвет с поръсване на бойните знамена на славната ни армия, се обръщаме към нашите военнослужещи – с отеческо благословение и благопожелания за крепко здраве и сили в жертвеното и високоотговорно служение, на което са избрали да посветят живота си…“. 

Послание на патриарх Неофит по случай Богоявление
Снимка: bTV

Ритуалът за ръсене на знамената в армията води началото си от битката при Ахелой през 917 г. След няколко прекъсвания той е възстановен през 1993 г. и оттогава с молитва за успех на народа знамената във всички военни гарнизони в страната се ръсят със светена вода.