В учебниците има шокиращи неща, заяви в декларация от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Тя посочи, че от БСП са направили преглед на съдържанието на българските учебници.

"Помните ли прекрасната поема "Неразделни" на Пенчо Славейков? В учебника за 7. клас на българските училища тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин - "Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк и не е за нея...", даде пример Нинова.

Тя посочи и разказа "По жътва" на Елин Пелин, който е представен в учебника за 7. клас като жива ситуация, в която се посочват най-честите причини за злополука на работното място. Тя отбеляза също, че заедно със стихотворение на Иван Вазов "Българският език" в учебника за 7. клас са изброени предимствата на българския език, едно от които било, че докато пътуват, българите могат да си обсъждат каквото си искат, без другите да ги разберат.

"Учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо, историческите факти са изопачени от политически интерпретации, славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми", коментира Корнелия Нинова. 

Засегнахте тема, която не трябва да се политизира, учебниците се пишат от преподаватели, оценяват се от всички учители, от БАН – отговориха от ГЕРБ.

"Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма - нещо, което дължим на бъдещите поколения, защото историята трябва да се познава", посочи председателят на образователната комисия Милена Дамянова. 

Тя отбеляза, че дистанционното обучение заради пандемията е поставило България на едно от челните места в Европа.

"Факт е, че българските учители извършиха революция в образованието. Факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес - все хубави неща", изтъкна Дамянова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!