Скандално писмо с молба да бъде подкрепено конкретно издателство при избора на учебници, е изпратил Синдикатът на българските учители.

За това алармираха от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Писмото било разпратено до учители и областни координатори на синдиката.

В писмото се посочва, че издателството, което подпомага издаването на вестник "Учителско дело", е добре да бъде подкрепено:

"В духа на доброто социално партньорство ви моля да подкрепите издателството при избора на учебниците за 1, 2, 5 и 6 клас и учебните помагала за 3 и 4 група на детските градини".

Подобни действия са недопустими, категорични са от инициативния комитет:

„За нас това писмо е чист лобизъм в защита на едно издателство“, заяви Васил Николов.

Учебниците, по които да се учи, се избират от учители с одобрението и на родителите. Като начален учител Силвия Петрова, казва, че подобно писмо не може да повлияе на избора й, но не го намира за редно:

„Защото объркват обществото, може и учителя до някаква степен, ако не е сигурен какво избира и какво прави“, каза Силвия Петрова.

Писмото е подписано от председателя на СБУ Янка Такева, която отказа коментар пред камера. По-късно в становище до медиите от Синдиката на българските учители определиха  като изцяло голословни и манипулативни твърденията за лобизъм относно избора на конкретно издателство.

Образователният министър обаче заяви, че министерството официално ще напомни на директорите в идните дни, че изборът трябва да се случва на професионална основа.

"Това, което е направила г-жа Такева е нередно. Аз вярвам на българските учители и мисля, че няма толкова лесно да им повлияе едно писмо", заяви Красимир Вълчев.

От издателството не успяха да се срещнат с екипа ни в рамките на деня.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!