Пациенти с трансплантирани органи излязоха на протест пред здравното министерство. Недоволството им е срещу преструктурирането на клиники в Александровска болница, довелите до оставки на медици.

Единственият у нас диспансер за бъбречно трансплантирани се превърна в COVID отделение. Пациентите с трансплантации трябва да се наблюдават в друга сграда – на Клиниката по нефрология.

Снимка: Ладислав Цветков

Трансплантираните, както и ръководството на Клиниката по трансплантации, изразиха силно притеснение как ще се случи това и кой ще ги лекува.

Директорът и екипът на Клиниката по трансплантации подадоха остави, които още не са приети.

На протеста имаше хора от различни градове у нас. Сред тях беше и художникът Димитър Анастасов.

Да държи четките в ръка, да твори, да рисува - това приема за свое призвание живописецът. Но съдбата вече няколко пъти се опитва да го раздели с любимото му занимание.

През 2004 г. му е трансплантиран бъбрек. Но живее с него само две седмици. Организмът го отхвърля. Следват 9 дълги години на хемодиализа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние живеем като в затвор, почти денонощно си в болница и си свързан с един апарат, колкото хладилник и не можеш да мръднеш никъде“, разказва Анастасов.

Втората му трансплантация е във Франция и е успешна. Но се научава да живее и с другите придружаващи заболявания - астма, диабет, остеопороза.

Остава шокиран, когато научава, че Клиниката по трансплантации се превръща в COVID отделение, а ръководството й подава оставки.

„Когато видяхме папките по пода, празният диспансер, разбрахме, че трябва да алармираме обществото. Не знам къде и кой ще ме лекува, дано ме приеме някой нефролог, защото ще стане много страшно“, казва художникът и затова взема участие в протеста този петък.

Пациенти с трансплантирани органи се събраха пред здравното министерство. По думите им недоволството е срещу промените в Александровска болница и действията на здравните власти.

Гражданите се обърнаха към здравния министър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Страховете ни са, че ще бъдем смесени с пациенти, легло до болни с COVID”, казва Георги Ангелов, бъбречно трансплантиран.

Част от протестиращите се срещнаха със заместник министър Бойко Пенков. Според тях, министерството е поело ангажимент за съвместна среща с двете страни , за да се изгладят различията. От ведомството не излязоха за коментар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Получихме обещание, а то е министерството да влезе в ролята на медиатор - да сдобри ръководството на Александровска с екипа на клиниката“, обясни Георги Пеев.

bTV успя да се свърже с директора на Клиниката по трансплантации проф. Паскалев. Той беше категоричен, че стои твърдо зад решението си да подаде оставка и увери, че има кой да се грижи за пациентите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!