Районният съд в Своге остави в ареста Йордан Карагьозов, чиито кучета убиха човек.

Инцидентът стана миналата седмица в гориста местност в село Владо Тричков.

Петте кучета от породата Кане Корсо се измъкнали от двора и нападнали 39-годишен мъж от селото.

Установено е, че той е бил нахапан до смърт и е починал от раните си.

Собственикът на животните беше арестуван и обвинен за това, че не е полагал грижи за тях.

Съдът обоснова решението си с това, че има обосновано предположение за вината му. Също и с това, че има опасност да извърши ново престъпление.

Позова се на показания на кмета на с. Владо Тричков Иван Николов, че от 2016 г. многократно е предупреждавал Карагьозов да се грижи по-добре за животните.

В съдебната зала собственикът на кучетата каза, че съжалява.

Решението на Районния съд в Своге подлежи на обжалване.

„Лицето е безотговорно към домашните си любимци, има регистрирани сигнали от общинската администрация и той е продължил да не полага грижи”, твърди Борислава Барболова, районен прокурор на Своге.

В залата стана ясно, че сигнали от съседи във вилната зона  срещу животните имало още през 2016 г. Издавани били преписания от община Своге, но всичко приключвало с връчването им. До налагане на глоби от общината не стигнали нито през 2016 г., нито през 2018 г.

Илия Богданов, зам.-кмет но сигурността на Своге, обясни, че този човек е бил трудно откриваем. „На територията на община Своге има около 24 хиляди вилни имоти и практиката е, че в много от тях граждани на София, докарват домашните си любимци тук, грижат се от време на време за тях”, уточнява още зам.-кметът.

Миналата година кучетата в имота на Карагьозов били 8, разказват съседи във вилната зона, които вече излизат от домовете си спокойни.

Спроед съседи през последните години Карагьозов е идвал тук един или два пъти седмично, за да храни кучетата с мухлясал хляб. Според хората животните са нападнали именно от глад.