Хората във Владо Тричков предполагат, че агресивните кучета, които убиха човек, са били оставени без грижи и те са нападнали от глад.

Преди трагичния инцидент е имало и други – едно разкъсано куче, друго нападнато куче, което успяло да оцелее,  а жертвата – Димитър, е бил нападан от същите кучета и затова е избягвал да минава по пътя край вилата, в която са отглеждани. Минавал е по горска пътека, но те са го пресрещнали вчера и там.

„Стопанинът на кучетата идваше да ги храни през два – три дни, те лаеха денонощно, предполагам, защото са гладни. Вероятно това е и причината да нападнат човек”, смята Гинка Петрова, която живее в съседство.

Семо Георгиев показа и жалбите, които са подавани до полицията и общината, за да се сигнализира за отглеждането на кучетата. Мъжът посочва, че хората са се страхували и от зарази, и от това че кучетата са излизали без намордник.

Първо донесе три кучета, после започнаха да се размножават, посочи  още Семо Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Пет домашни кучета убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков до Своге. Кучетата са от породата Кане Корсо и са били агресивни и преди, разказват хората от селото.

Мъжът е нападнат от кучетата вчера около девет сутринта. На страшната гледка се натъква жена, която отишла да събира шишарки в гората. Веднага след инцидента е арестуван и стопанинът на кучетата Йордан Карагьозов.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки, който е собственик на куче, носи отговорността изцяло, посочи в студиото на „Тази събота” Асен Аролски - професионален треньор на кучета. Според него тази порода кучета трябва да имат контрол и надзор, не могат да бъдат оставени сами.

„Липсата на контрол е накарало кучетата да реагират така. Това са охранителни кучета, не е порода, която да гледаме в къщи като домашни любимци. При отглеждането им трябва да се спазват правила”, категоричен беше Асен Аролски.

„Не всеки човек е готов да отгледа такова куче”, отбеляза и Диана Русева - председател на „Кане Корсо клуб”.  Тя обясни, че в нейната практика е имала случаи, в които отказва на даден човек да му даде такова куче за отглеждане в къщи. Диана Русева отбеляза, че е познава собственика на кучетата от Владо Тричков и определи поведението му като арогантно.