Готов е списъкът с въоръжение, което България ще предостави на Украйна. Военната помощ обаче остава "поверителна" заради специален гриф за достъп, поставен от Министерството на отбраната.

Министърът на икономиката разкри, че страната ни ще даде леко стрелково оръжие и боеприпаси, но не уточни конкретно какви и колко. Киев очакваше България да предостави зенитни комплекси C-300 и изтребители МиГ-29.

От Министерството на отбраната съобщиха, че са провели консултации с Украйна за вида и обема на военната подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията обаче остава класифицирана.

До 60 украински военни биха могли да се обучават в страната ни като военни санитари. България ще изпрати офицери и военнослужещи в щабовете на НАТО и Европейския съюз в Белгия, Полша и в Германия. Темата породи различни реакции в парламента, който трябва да даде „зелена светлина“. 

Изпълнителната власт уверява, че даването на военна помощ няма да засегне в негативен план боеспособността на Българската армия. Неофициално bTV разбра от свои източници, че сред военното оборудване ще има и гаубици. Сега служебният кабинет върна темата за одобрение от парламента. От “Демократична България“ подкрепят предложението. 

„Това е една добра първа стъпка по отношение помощта за Украйна, парламентът се довери на Министерски съвет и на Министерство на отбраната какво можем да предоставим на Украйна. Не трябва да е единичен акт, а да има и следващи такива“, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

БСП и „Възраждане“ не са съгласни да изпращаме военна помощ.

„Както предупредихме, тук става дума не само за военно-техническа, но за военна помощ и в това решение означава, че български военни и офицери ще могат да участват в  операции заедно с Украйна срещу Русия“, каза проф. Румен Гечев от БСП.

„Нито един патрон не трябва да се праща“, каза Костадин Костадинов.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" отказаха коментар с аргумент, че не са се запознали със секретните документи. Останалите партии също запазиха мълчание.