В хаотичен спор с нападки за това кой какво не е свършил и каква отговорност трябва да понесе се превърна дебатът по bTV за проблемите в българското здравеопазване. Идеята беше събеседниците – лекари, които са и представители на големите политически партии у нас, да изложат визията си за решаването на проблемите в тази сфера.

Обещания

Д-р Емил Райнов от БСП обеща при победа на вота социалистите да провеждат социална здравна политика, а всеки гражданин да има достъп до качествено здравеопазване. Обръщане към профилактиката, детското здравеопазване, хората с увреждания, връщането на морала и доверието в медицината, финансова стабилност на здравната система са останалите приоритети на левицата.

„Провалът на ГЕРБ в здравеопазването е най-голям. Законодателен хаос, некадърност, за първи път разединеното лекарско съсловие протестира.” Така д-р Нигяр Джафер от ДПС обрисува актуалната обстановка, като добави, че е извършена и кражба на 2 млрд. лв. от здравните вноски на българските граждани.

Тя се обяви за демонополизация в здравната система. Джафер заяви, че част от лекарствата са поскъпнали с 400%, а българският пациент плаща най-много от джоба си. Всичко това са проблеми, наследени след почти 4-годишното управление на ГЕРБ, смята кандидат депутатът от ДПС. „Ще се борим за надпартиен консенсус, за цялостна визия в здравеопазването”, декларира тя.

Представителят на „България на гражданите” д-р Димитър Шишков пък се оплака, че идва след операция, на която 4 г. чакал анестезиолог. „Българският лекар е поставен в позицията да чака да си свърши работа, а пациентът - да лежи на операционната и да не знае какво ще му се случи”, коментира Шишков. Той избра да илюстрира управлението на ГЕРБ с цитат от Мечо Пух – „Като не знаеш къде отиваш, не отиваш никъде”. Уговорката беше, че безпътицата е започнала още при управлението на БСП.

„Ние искаме реални неща – безплатни лекарства за деца до 7 г., линейка да идва до 30-тата минута. Да има болница където е необходимо, а не където ще се печели от нея”. Това са приоритетите на партията на Меглена Кунева.
Представителят на „Атака” – д-р Емил Лилов, обяви, че партията има изградена стройна система, по която ще работи, тъй като от управлението на НДСВ насам „здравна реформа не се провежда”.

Д-р Емил Райнов от БСП посъветва вместо МВР да отделя 100 млн. лв. за подслушване, тези пари да отиват при един от най-проблемните сектори в здравната система – спешната помощ. Идеята на „Атака” пък е за здраве да отидат 1 млрд. лв., отделени за закупуването на хеликоптери.

Кой какво не направи?

След като представиха приоритетите си, представителите на основните политически сили се впуснаха в ожесточени спорове кой какво не е свършил, а не кой какво възнамерява да направи.

От „Атака” повториха рефрена за минимална заплата в размер на 1000 лв., от която щели да се облагодетелстват и лекарите. Д-р Емил Лилов дори предложи създаването на фонд с гръмкото име „Народно здраве”. Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ се похвали, че предишния кабинет вдигнал заплатите на медиците с 18%, но политическите й опоненти възразиха, че това е станало едва след безпрецедентни лекарски протести.

„България на граждани” се обявиха против делегирания бюджет, защото „се делегира по политически лобизъм”.

Проблемите на малкия град

Междувременно на живо в ефира на bTV се включиха медици от болницата в Бяла Слатина, която отговаря за 14 села и 27 000 души, 30% от които са неосигурени. В спешното няма лекари, а предимно фелдшери, джипитата са малко и идват за 2-3 часа.

В едно отделение работят трима специалисти, двама са пенсионери. „Последните 10 г. няма млади кадри”, заяви Валя Червеняшка, която е една от българските медицински сестри, били в либийския затвор. Основна заплата на медиците в Бяла Слатина е около 520 лв.

Големите очаквания

Кандидат депутатите в студиото на bTV използваха репортажа, за да продължат с взаимните нападки. „ГЕРБ изгони лекарите, нарече ги убийци в бели престилки. Специалистите напускат не само заради ниското заплащане, а и заради условията. Вие демотивирахте хората, съсипахте системата”, заяви Емил Райнов от БСП.

Д-р Илко Семерджиев от ДСБ коментира, че „когато се нарушат принципи, следват каскадни промени”. По думите му парите в бюджета сега са повече, но те трябва да следват в пациента. В момента ситуацията била такава, че клиничните пътеки се използвали само за финансиране на здравната каса.

До края на разговора се чуха още предложения – „Атака” иска децата до 8 г. да получават безплатни лекарства. „Ние ще променим системата като постигнем по-добро здраве на нацията”, декларираха от ГЕРБ.

Всички представители на партии се обединиха около едно единствено нещо – че забраната за пушене на закрито не бива да бъде отменяна. От БСП предложиха парите от акцизи на цигарите да отиват за здраве, а от „България на гражданите” пък излязоха с идеята, че който иска да се трови, ще трябва сам да си плаща лекарствата.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС