Още сигнали за полицейско насилие в нощта на сблъсъците. Този път обаче потърпевшите твърдят, че дори не са присъствали на протеста в момента на ескалацията му.

На 2 септември Светослав Кертиков е на площад „Независимост“ с приятели – кинорежисьорът Еди Димитров и фотографът Божидар Пейчев. Протестират за пореден ден. Но рано разбират, че тази вечер ще е различна.

Напускат площада още след първите бомбчки срещу полицаите и повече от половин час преди сблъсъците. Сядат да си говорят на ъгъла на улиците "Дякон Игнатий" и "Аксаков".

„Точно тогава написах един статус, че това не е нашият протест, че ние не сме на протести 50 и кусур дни, за да замеряме жандармеристи с твърди предмети пред празен парламент“, разказва Светослав.

По ирония на съдбата половин час след тази публикация в подкрепа на жандармерията той е повален на земята от жандармеристи.

„Директно се нахвърлиха, въпреки че бях седнал с вдигнати ръце. Отнесох няколко удара с палки по главата, включително през лицето. Извиха ни ръцете зад гърба“, разказва още Светослав.

„Ние не сме тези, които трябваше да бъдат затворени“, допълва Еди Димитров.

След четири часа в Първо районно управление Светослав и Еди са освободени. Божидар остава в ареста на 6-о РПУ 24 часа.

„Имаше репресия да подписвам и ме задържаха до край мен и още петима, които бяхме в една килия. Не ги познавах, но се оказа, че също са абсолютно невинни. Със сходни истории като нашата. Не мисля, че сме само ние“, разказва Божидар.

„Даже ми казваха какво да напиша, какво се е случило, което не беше истина. Аз казах "Не", това е лъжа, аз няма да подпиша. Това не трябва да бъде оставено безнаказано“, допълва той.

От СДВР потвърдиха за ареста. Заявиха, че се води досъдебно производство и не могат да коментират.