Върховната административна прокуратура възложи на ДНСК проверка на строежа на една от най-високите сгради в София. Дирекцията за национален строителен контрол трябва да установи дали разрешението за строеж на небостъргач „I Tower“ е валидно.

Небостъргачът от 113 метра расте на мястото на стария цирк до площад „Македония“. От държавното обвинение са сезирали началника на ДНСК след информация в медиите, според която се строи без валидно разрешително.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не съм получил становище, но ако има такова становище от проверяващият орган и считам, че проверяващият орган и упражняващ контрол – е ДНСК“, каза главният архитект на Столична община Здравко Здравков. 

На въпрос „Втори Златен век ли това?“, той заяви, че не може да отговори, защото не е запознат със становището на прокуратурата.

Според официалните документи, сградата е свързана с няколко чужди фирми. Сигнали за изтекло разрешително е имало от граждани още през 2017 г. Тогава обаче, в закона влиза в сила т.н. поправка „Артекс“, според която правото за строеж вече не е 5, а 10 години.

„Сградата е в зона за високо строителство и даже да им изтече строително разрешение, те имат право да си издадат ново строително разрешение и да продължат да си строят“, коментира адв. Никола Вапцаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Има и втора разлика между двете сгради. „При започването на строителството откриха археологически разкопки под сградата, което означава, че докато приключат тези археологически работи, най-вероятно им се спира, замразява се за срока на правото на строеж“, уточни Воислав Тодоров, член на „Обединена София“.

Неправителствените организации засега не са видели издаден документ за подновяване на правото на строеж. Не са сигурни дали законовите изменения важат назад във времето. От ДНСК официално съобщиха, че проверката е започнала и резултатите ще се предадат на прокуратурата.

Собственикът на сградата „ITOWER DEVELOPMENT ЕАД“ изпрати съобщение до медиите, в което твърди, че всички необходими разрешителни за строеж на небостъргача са издадени и са валидни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!