ДНСК започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София, в близост до пл. „Македония“. Това се случва след сигнал от Върховната административна прокуратура.

Държавното обвинение е образувало преписка след изтекла в медиите информация, в която се твърди, че изграждането се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Снимка: http://www.proger.it/

Коментар по темата направи и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.  

„Не съм получил становище, но ако има такова становище от прокуратурата, считам, че контролният орган, който упражнява контрол върху тези разрешения за строеж – Първа, Втора и Трета категория, са ДНСК. Разрешенията за строеж са публични, качени са на страницата на Архитектура и градоустройство и може да проверите на чие име за издадени. В София незаконните проекти се премахват“, допълни той. 

От информацията, качена на страницата на инвеститора, става ясно, че „I Tower“ ще бъде висока 113 м, а в нея по проект ще се помещават офиси, ресторанти, хотел и СПА център.

Ако проектът бъде завършен, небостъргачът ще се превърне във втората най-висока сграда в София. В момента първенец е „Кепитал форт“ на бул. „Цариградско шосе“ с височина от 128, 5 м., а на второ място е „Милениум Център“ между бул. „Витоша“ и бул. „Пенчо Славейков“ с височина от 112 м.