България ще достави на Украйна допълнителни количества оръжие, които са излишни според преглед на складовете ни, извършен наскоро. Това е заявил служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред колегите си от Европейския съюз в Люксембург.

Страната ни е изразила готовност и да обучава на своя територия пехотни подразделения и бойни санитари в рамките на Военната мисия на Съюза в подкрепа на Киев.

По думите на Запрянов вече осигуряваме обучение по английски език на украински военнослужещи.

„Европейският инструмент за мир е важен политически инструмент, който трябва да продължим да използваме в подкрепата си за Украйна“, подчерта министър Запрянов.

Той определи военната подкрепа, предоставена от складовите наличности на държавите членки на ЕС, като работещ подход в отговор на неотложните нужди на Украинските въоръжени сили.

В същото време министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия.

Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави членки.

Министър Запрянов приветства значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период.

Междувременно американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски разговаряха по телефона, съобщи Белия дом.

Байдън е уверил Зеленски, че Съединените щати ще предоставят "значителна" нова помощ за Украйна, веднага щом Сенатът приеме законопроекта за това и Байдън сложи подписа си под него.