Кой ще се грижи за изоставеното бебе в градинка в столичния квартал „Младост“ ще се реши след изписването му от болницата.

3-месечният Александър беше изоставен от майка си в детско столче. По-късно Мария Иванова сама се обади в полицията и каза, че детето е нейно. Тя съжалява, че го е оставила и иска да си го върне.

Съвместен екип на дирекция „Социално подпомагане“ – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман посети майката, съобщи БГНЕС. Тя живее при майка си в село Габра.

Експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са й предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа.

38-годишната жена е подала заявление за реинтеграция на детето си. В тази връзка предстои изследване на родителския й капацитет, което ще продължи поне месец.

Като първа стъпка за подкрепа в тази посока жената ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа. По данни на дирекцията „Социално подпомагане“ в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лв. еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лв. месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година за неосигурените майки.

"Ако се беше обърнала за помощ към нашата служба – да беше казала какъв и проблема, какви са и затруднения, и щеше да получи съответната подкрепа", коментира Емил Тодоров от отдел "Закрила на детето".

Посъветвана е и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление. Същевременно екип на дирекция „Социално подпомагане“ – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето.

При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка, заявиха от социалното министерство. Първо ще се търси възможност да бъде настанено при роднини, ако това не е възможно, ще се търсят приемни родители.

Трябва ли да върнат бебето на майката, която го изостави в парк в „Младост”?