Нови разкрития за апартаментите на властта. Оказа се, че още един член на кабинета е купил жилище на преференциални цени от „Арткес”.

Става дума за заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Той се е сдобил с апартамент и два гаража – отново в столичния квартал „Изток”, на няколко пресечки от сградите, където са жилищата на Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Имотът му излиза малко над 600 евро за квадратен метър.

Пред bTV Първанов каза: „Жилището, което съм купил, е изключително скъпо”.

Снимка: btvnovinite.bg

Заместник-министърът на енергетиката се сдобива с апартамента от 150 квадрата и два гаража с обща площ от 50 квадрата през септември миналата година. Така за 200 квадрата Първанов плаща 240 хиляди лева, или по 616 евро за квадратен метър.

Снимка: btvnovinite.bg

Първанов е категоричен, че средствата за сделката са прозрачни и законни. Казва още, че в момента живее в имот на същата улица, купен преди 10 години – също от „Артекс”.

На въпрос колко му е излязло жилището на квадрат през 2009 г., Първанов отговори:

„Не мога да кажа, но е значително по-скъп тогава. Аз казвам, че това жилище по мои спомени беше по-скъпо, то е на кредит”.

bTV разполага с ценовите предложения за апартаментите в същата сграда. В офертите, пратени от „Артекс” до потенциален техен клиент, е видно, че компанията продава на много по-високи цени в сравнение с тези, на които Първанов е купил жилище.

Преди да се сдобие с него, апартаментът на заместник-министъра е предлаган на зелено за 330 хиляди евро. С други думи – Първанов е купил жилището близо три пъти по-евтино, без в това сравнение да влизат двата гаража.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не мога да кажа каква е пазарната цена, в една сделка има продавач и купувач. Ако ме питате мен, жилището, което съм купил е изключително скъпо. Не се чувствам късметлия, аз се чувствам реалист”, каза Първанов в интервю за bTV.

На въпрос дали според него моралът стои над закона, той отговори: „Зависи какво разбирате под морала над закона. Във времето, в което съм отдавал своя труд за тази държава, съм се съобразявал със закона”.

Красимир Първанов е заместник-министър от квотата на Националния фронт за спасение на България. При номинацията работодателските организации се обявиха против назначението.

В момента е собственик на дружества, които търгуват с електроенергия. Част е от надзора на „Лукойл България”. 

Първанов е бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания. През 2011 г. е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене” без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков.

Тогава Първанов се защити, че е имал мандат от Симеон Дянков – по онова време финансов министър.

Съвместната проверка на bTV и Антикорупционния фонд показва още, че апартамент в същата сграда има и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Той сключил сделка за 132 квадрата плюс гараж срещу 682 евро на квадратен метър.

Жилище в сградата на Цецка Цачева пък си е купил членът на Висшия съдебен съвет – Гергана Мутафова. Тя е купувала срещу 1100 евро на квадрат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!