Нов граничен пункт ще бъде изграден между България и Република Северна Македония, съобщават от МРРБ. Той ще се намира между Струмяни и Берово.

Стратегическият проект за ГКПП „Клепало“ ще осигури още една връзка между двете държави.

Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10,3 млн. евро от  Програмата за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония в периода 2021-2027 г. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово.

Министрите начертаха стъпки за ускоряване на изграждането на ГКПП „Клепало“. До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

България е започнала да работи по подобряване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите около 17 км до границата има изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертната комисия към АПИ  ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в  инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!