Държавата предвижда мярката "60/40" за запазване на заетостта да се удължи до края на май. Това стана ясно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

За целта са необходими още 147 милиона лева. Очаква се да бъдат запазени около 10 хиляди работни места.

Снимка: bTV

Предвижда се още хората в неплатен отпуск да имат право на компенсация, за не повече от 60 дни за 2020 г. и не повече от 90 дни за 2021 г.

Снимка: bTV

По данни на Агенцията по заетостта, над 255 хил. безработни са започнали работа от началото на епидемичната обстановка.

Снимка: bTV

На този фон много от бизнесите са затворени за пореден път през последната година. Такъв е случаят на фитнеса на Мария Димитрова в Шумен, който е затворен за трети път през последната година.

Сега обаче нареждането идва на местно ниво и не е ясно дали ще се опрат на подкрепа от държавата, въпреки спада в приходите.

"Здравният министър трябва да вземе такова решение, но засега няма такова. Отговорът на областния управител беше: „Съжаляваме, не можем да ви отворим и не можем да ви помогнем”, казва собственичката.

За Мария работят 17 души.

„Съществуваме благодарение на съпруга ни, който работи. Така се прехвърлиха нещата и отговорността, че ние няма да получим никаква помощ”, казва Кремена Василева, служител във фитнеса.

На тристранното онлйан заседание днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не получиха гаранция, че фирмите, затворени на местно ниво, отговарят на условията за получаване на помощ.

"Независимо дали затварянето на обекти и бизнеси е станало на централно, или регионално равнище, предприятията трябва да бъдат компенсирани”, каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Според доклад на Тристранната агенция към ЕС Еurofound България е на последно място в Съюза по подкрепа срещу кризата. Броят на заетите у нас е намалял с 5,6 % през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

„Локалните ограничения няма да се отразят на изплащането на помощите, а подкрепата към предприятията ще продължи, както досега, като мерките ще зависят от спада в оборота заради кризата”, заявиха от Министерството на икономиката за bTV.