Четири години затвор за жената, причинила катастрофата на магистрала „Тракия”. Шестима души загинаха и 17 бяха ранени при инцидента през април 2018 г. Прокуратурата поиска условно наказание за 30-годишната Цвета Таскова.

Тя се призна за виновна за катастрофата и делото се разгледа по съкратената процедура. Затова постановената 6-годишна присъда беше намалена на 4 години.

Снимка: БГНЕС

Преди повече от година 30-годишната Цвета Таскова се вряза с колата си в автобус и от удара той се обърна в канавката.

Според обвинението - тя изгубила контрол над автомобила си и не успяла да предотврати фаталния удар. Законът за подобно престъпление предвижда от 5 до 20 години затвор, тъй като случаят е особено тежък.

Когато се гледа по съкратената процедура, наказанието задължително трябва да е под минимума. В  нейния случай обаче са налице серия смекчаващи вината обстоятелства, твърдяха единодушно и адвокатът й, и прокурорът по делото.

Стефан Радушев от Сливен никога няма да забрави фаталния петък 13-ти. Той оцелява като по чудо.

„Аз и колегата Стоянчо просто успяхме навреме да се хванем за седалките и те ни спасиха”, разказа Стефан.

След катастрофата е със счупен крак, а от травмата се възстановява цяла година.

Пред съда Цвета Таскова поиска нов шанс и заяви, че съжалява за инцидента. Пред камерите обаче остана безмълвна. И адвокатът, и прокурорът бяха единодушни, че не е нужно тя да влиза в затвора.

„Всички знаем, че е много тежко – шест убити и 17 пострадали, но това момиче не е някакъв голям престъпник. На всеки може да се случи”, заяви адвокатът по делото Николай Кокинов.

„Страшно много жертви, страшно много мъка. И както каза един от адвокатите на загинали, и какво като влезе тя в затвора? Това ще ни върне ли нашите загинали? Няма да ги върне. Ще направи ли болката по-малка? Може би някакво удовлетворение, но едва ли ще я направи по-малко, защото тия хора безвъзвратно са загубени”, каза прокурорът по делото Мирослав Ангелов.

„Мисля, че ще получат справедливост, защото гражданските искове са доста големи”, допълни той.

Таскова трябва да плати 20 хиляди лева кръвнина за един от починалите, а до момента никой от потърпевшите не е получил обезщетение от застрахователната компания.

Снимка: БГНЕС

Стефан не се е качвал на автобус след катастрофата и едва ли някога ще го направи.

Прокуратурата няма право да обжалва присъдата, но защитата – да. Адвокатът ще иска условно наказание на следващата инстанция. Самата Таскова остава на свобода под гаранция от 5000 лева.