Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран сутринта за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Назначаването му на ключовия пост стана мълниеносно. В петък сутринта в Държавен вестник бяха обнародвани поправките в закона, отнасящи се до изискванията към лицата, които могат да оглавят ДАНС. Освен това промените в закона натовариха агенцията с оперативни и разследващи функции, а ГДБОП бе пришита към нея.

Около 9 ч премиерът Пламен Орешарски предложи на Народното събрание кандидатурата на Пеевски, а законотворците от БСП и ДПС гласуваха „За”.

При обявяването името на Делян Пеевски за кандидат за председател на ДАНС днес, групата на ГЕРБ демонстративно напусна пленарна зала.

Ден по-рано президентът Росен Плевнелиев подкрепи промяната шефът на ДАНС да се избира от Народното събрание. Досега това беше в правомощията на държавния глава. Според Плевнелиев по този начин се гарантирала по-голяма степен на публичност. Днес обаче изрази несъгласие и свика КСНС.

Решението на парламента бе посрещнато с мигновена реакция в социалната мрежа Фейсбук, в която бе организиран и протест.

Поправката „Пеевски”

Проправянето на пътя за Делян Пеевски към най-високата длъжност в системата за сигурност в България бе една от първите задачи, с които депутатите от БСП и ДПС се заеха, след като техните партии поеха управлението на страната.

Действията им навеждат на мисълта, че заявките за експертност в управлението са съмнителни, тъй като те направиха „закон в името на човека”, а не на хората.

Между първо и второ четене на промените в закона в правната комисия се появи нов текст, който даде възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му в службата да се брои за юридически. От тази привилегия преди това се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите, избрани за депутати, министри и зам.-министри.

Правната комисия направи и други маневри, които на практика позволиха Пеевски да бъде номиниран за ръководител на агенцията, тъй като бяха изменени изискванията за този пост.

Досега шефът ѝ трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж. Тук трябва да се подчертае, че от 2005 г. Пеевски е следовател – тоест е част от съдебната власт. Независимо от факта, че той реално има не повече от няколко месеца работа като следовател, юридическият му стаж тече, тъй като през това време е бил зам.-министър и депутат.

Удачен външен специалист

„Мисля, че кандидатурата е удачна”, лаконичен бе Орешарски. Премиерът потвърди, че предложението е единствено и само негово. Той заяви, че ще предложи промяна в структурата на МС и вицепремиерски функции на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Съвсем доскоро управляващите твърдяха, че няма да има силов вицепремиер.

„Умишлено търсехме външен специалист за ДАНС. Надявам се с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко”, посочи Орешарски.

Без разчистване на сметки

„ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото. Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми”, заяви Пеевски пред журналисти, след като положи клетва.

Познаваме се добре с вас!!!

В края на миналия месец Пеевски демонстрира далеч по-различно поведение и влезе в словесен сблъсък с Цветан Цветанов:

„Виждам, че искате да защитите патрона си. Виждам колко самоотвержено искате да защитите патрона си. Г-н Цветанов виждам, че сте изнервен много. Много сте изнервен, личи ви. Не се подсмихвайте, познаваме се добре с вас. Много сте изнервен. Недейте да атакувате, защото се страхувате от всичко, което сте извършвал. Вижда се, вижда се, в очите ви се чете. Всички го видяха. Дааа, много ми харесва тази усмивка. Значи спрете вече с лъжите си и стига се обяснявахте за тези апартаменти, ще излезе истината за тях, аз ви обещавам”, заяви Пеевски от трибуната в парламента. Това си изказване той направи без да му е дадена думата и пред безпомощния поглед на Мая Манолова, която водеше заседанието.

Преди това Пеевски имаше още едно лично обръщение към Цветанов: "Г-н Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете. Г-н Цветанов, да ви кажа – вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко криминално проявени лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас. С вас ще се занимава правораздавателната система”. С днешното назначение ДПС най-сетне се сдоби с ръководен пост в службите.

По време на предизборната кампания пред огромна група хора в село Крън Делян Пеевски заяви, че ГЕРБ „повече няма да ви страхува”, защото „на 12 май взимаме властта”.

Нестандартно мислене

Заявката за експертност в управлението, с която БСП и ДПС направиха правителство, „крещи” в изказването на Сергей Станишев, който обяви решението за „нестандартно”.

„Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно. Една малка клика, върхушката на ГЕРБ, обладаваше всички сектори в държавата. Това доведе до рязък спад в доверието в държавността. Има достатъчно ясни индикации за подготовка на мащабен план за дестабилизиране на държавата в интерес на тази групировка, която 4 години разрушаваше демократичните принципи и внушаваше страх у хората. ГЕРБ искат реванш, не приемат волята на българските избиратели, те водят разговори с криминални групировки”. Това гласеше „нестандартният” коментар на лидера на социалистите Сергей Станишев.

„Аз като министър-председател съм уволнявал г-н Пеевски като зам.-министър”, заяви Станишев.

Столетницата си отиде

„Това е краят на столетницата. Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха”, каза Бойко Борисов.

„Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС”, заяви Бойко Борисов. Вчера той обяви, че „с прискърбие гледа как ДПС изнасилва столетницата”.

„Цялото правителство беше създадено под този натиск. С това, което в момента се случва, ние вече прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но и да бъдем евроатлантически партньори по важната трансгранична организирана престъпност”, каза Цветан Цветанов. На въпрос - какво смята за кандидатурата на Пеевски, той отсече: "Това е абсолютен пълен фарс. Това е недопустимо. То юридически не е издържано и не покрива критериите".

Житие

Името на Делян Певски, чиято майка е собственик на редица медии, е забърквано в различни скандали. През 2007 г. то „изплува” в аферата „Овчаров-Александров”, която разтресе съдебната и изпълнителната власт. Тогава Пеевски беше извикан на разпит в прокуратурата (виж видеото).

Бившият шеф на „Булгартабак холдинг” Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров, Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга.

Заради скандала Румен Овчаров подаде оставка. Премиерът Станишев пък уволни Пеевски, но по-късно той отново бе върнат в тогавашното министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите