Вече е готов списъкът с въоръжението, което България може да предостави на Украйна. От проекта на Министерския съвет обаче не става ясно какво точно включва той, защото е с гриф „поверително“. Списъците, изготвени от Военното министерство са два. 

В решение от 1 декември 2022 г. Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме решение, с което България да предостави на двустранна основа военно имущество съгласно приложение №1 (поверително).

МС одобрява проекта на споразумение по т. 2 между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори, пише още в публичния документ, качен на официалната страница на Народното събрание. 

Срокът, в който Министерският съвет трябваше да внесе в Народното събрание проекта за военна помощ за Украйна, изтече. Преди месец широко мнозинство в парламента реши страната ни да изпрати бойна техника, която не използваме. 

Разрешава се също български военнослужещи да участват в мисия на Европейския съюз в помощ на Украйна. Става въпрос за петима военни, които ще бъдат командировани в Германия. Един щабен офицер ще бъде част от звеното за планиране и провеждане на военни операции, което е базирано в Белгия. До 60 украински военни биха могли да се обучават в страната ни като военни санитари.