България е осъществила оръжеен износ за 177 милиона евро от началото на годината. За този период са издадени разрешителни за 504 милиона евро. Това е съобщил началникът на кабинета на икономическия министър Калоян Методиев на 15-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022", съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Тази година изложението "Хемус" се провежда под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност". Главното внимание на изложителите е насочено към възможностите за участие в модернизацията на Българската армия.

В рамките на форума ще се проведат международна научна конференция, организирана от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", заседание на Индустриалния форум, както и демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово".

Международното изложение "Хемус 2022" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация "Хемус - 95".