Лични предпазни средства като бронежилетки и каски, но и картечници, снаряди, гранатомети и бронирана техника фигурират в оръжейния каталог с марка „Произведено в България“.

Снимка: btvnovinite.bg

България произвежда боеприпаси за леко стрелково оръжие и артилерийски комплекси, отбранителни информационни системи и елементи за изработката и поддръжката им.

Снимка: btvnovinite.bg

99% от произведеното от българската отбранителна индустрия се изнася. Големите оръжейни производители обаче не разкриват какво се търси най-често и от кого.

„Търсени сме въпреки усилията да се направи така, че да не бъдем търсени. Всяко министерство не иска да се знае какво има“, казва оръжейният производител Емилиян Гебрев.

Снимка: btvnovinite.bg

България произвежда и системи за заглушаване и обезвреждане. Такъв популярен на пазара български продукт е мобилен смутител.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наше изделие, по-голямо от това, пази президентът на Египет, на Пакистан“, казва Петър Георгиев от Сдружение „Българската отбранителна индустрия“.

Произвеждаме и българска система за неутрализиране на дронове. И не само.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е изделие, което само ние в света произвеждаме, също смутител, обаче артилерийски, доставя се в областта на противника на 15-20 км и на петстотин метра радиус смущава всякакви комуникации“, обяснява Георгиев.

Индустрията ни разчита на утвърдени изделия, каквито в момента се оказват нужни.

„В момента основната тежест на битките на бойното поле се решава от тежката гаубична артилерия. В момента украинската армия изпитва тежък недостиг“, казва бившият собственик на оръжеен завод Руслан Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

За да получи разрешение за износ, всеки производител трябва да представи сертификат за краен получател, който се издава от държавата, в която е направена поръчката.

„Аз сега ги продавам примерно на Полша или на който и да е и след това да тръгна да зная къде отива. Това не е  възможно. Моята работа е да произвеждам и да намеря клиент, да продам изделието и да осигуря заплащане на хората, които се чудят от къде да свържат двата края“, казва Петър Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дали ще вземе страната политическо решение да се изнася или няма, то е от значение за нас, но не е определящо. Съществували сме и без война“, казва Емилиян Гебрев.