От няколко дни на Летище София се намира един от най-големите товарни самолети в света - АН-124.

Машината е съветско производство на украинската компания „Антонов“. Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника.

Снимка: btvnovinite.bg

Самолетът е с внушителни размери - отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света - АН-225 Мрия, който бе разрушен при боевете край Киев.

Украинския АН-124 каца у нас в неделя. А този вторник преди обед, машината продължаваше да стои на перона на столичното летище. Товарният самолет идва от полския град Жешов, близо до украинската граница.

Снимка: btvnovinite.bg

Анализът на главния редактор на международния сайт за разследваща журналистика „Белингкет“ Христо Грозев показва, че напоследък самолетът често пътува по направлението Полша-България.

„Не можем да знаем точно какво прави, но анализът показва, че от 21 април насам, той е направил поне шест полета. Логичното обяснение е потвърждение на тези информации, които постъпват от различни източници, че България все пак зад кулисите от поне седмица-две прави доставки на оръжие“, казва Грозев.

По думите му действията на правителството ни могат да имат само вътрешнополитическо обяснение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Външнополитически е абсурдно в случая. Няма начин руснаците да не знаят, че България дава оръжие по този заобиколен начин. Това лъкатушене не води до смекчаване на отношенията ни с Русия. От тях няма това как да се скрие“, смята Грозев. 

Каква е целта на пътуването на украинския АН-124 до София и какъв товар е превозвал или ще превозва от нашата страна, на този етап не получаваме официален отговор от правителството.