Приключи проверката в Созопол за незаконните огради и постройки, преграждащи достъпа до морето. Проверката беше разпоредена през лятото от Върховната административна прокуратура в местността „Буджака“.

Установени са нарушения в общо 4 имота, които предстои да бъдат премахнати в законовия срок.

Сред тях са ограда върху скалите, която препречва достъпа на Райския залив, както и плътен зид на масивна ограда, висока 2 метра, вместо допустимите 60 сантиметра. Зад зида е констатиран и незаконен строеж на открит басейн. Последните две се намират в имот, свързван с бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

„Kметът на Община Созопол е издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на строежа. Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на пълномощник на собственика“, се уточнява в съобщение на държавното обвинение. 

Общинските служители са констатирали и наличие на незаконен строеж – „Плътен зид на масивна ограда“ с височина два метра, която според тях е изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж. 

„С друга заповед и след проведена процедура, кметът на Созопол нарежда премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0,60 м., колкото предвижда РС. След влизане в сила на заповедта, ще се отправи покана до собственика за доброволно изпълнение на премахването, а при липса на такова – ще се пристъпи към принудително такова“, се добавя в съобщението на държавното обвинение. 

Собственикът има срок до края на месеца да обжалва. 

От прокуратурата припомнят, че през месеците юли, август и септември са извършени редица проверки от компетентни органи –на незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието.

Дават пример със заповедите за спиране на незаконни строежи и премахване на други в парк „Росенец“, на плажа „Обзор“ и внесения протест срещу разрешението за строеж за „Алепу вилидж“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!