Депутати от опозицията поискаха оставката на кабинета заради мониторинга на Европейската комисия.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че реално сме изпълнили всички изисквания за отпадането на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка на ЕС.

Според нея скандалите, предизвикани от "лица, които се укриват от правосъдието", няма да повлияят на решението на Европейската комисия.

"При обсъждането на доклада на комисията има няколко държави, които изчакват новия механизъм на наблюдение, изменението в закона за съдебната власт и решението на Конституционния съд, без да споменават нови изисквания и нови препоръки", заяви Захариева.

Според нея по последните скандали прокуратурата е взела отношение, а скандалите са създадени от хора с множество престъпления и те не могат да повлияят върху финалното решение на комисията за отпадане на мониторинга.

Според Крум Зарков от БСП обаче изследване на Евробарометър показало, че 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена, а 51% - че се е увеличила. „Механизмът, дори да бъде отменен, надали ще помогне, а може и да навреди", на мнение е Зарков.

Според него правителството не казва истината на европейските институции, както и на гражданите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!