Представянето на кандидатурата на Драгомир Заков за министър на отбраната стана повод за нов сблъсък между управляващи и опозиция в Народното събрание.

Снимка: Ладислав Цветков

Бившият външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) подчерта, че е работила добре и със Заков, и с обявения вчера за кандидат Тодор Тагарев, който по думите ѝ е бил употребен. „По отношение на посланик Заков, който очевидно е приемливата кандидатура за президента Радев и за БСП – каквато професор Тагарев не е била, аз лично нямам никакво съмнение в неговата геополитическа ориентация“, добави тя.

И попита премиера: „Докога президентът Радев ще определя министрите във Вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, вярно е, че той определи немалка част от министрите в този кабинет, но и промените ли ще съгласувате с него?“.

Мустафа Карадайъ от ДПС подчерта, че смяната на Стефан Янев не е аргументирана, защото преди статуса във „Фейсбук“ на бившия премиер е имало много негови официални изказвания в същата посока без никаква реакция от страна на премиера.

Снимка: Ладислав Цветков

Според партията правителството е „вредно за България“, защото показва единствено „безкрайно отвлечено, неподплатено самочувствие и хвалебствия по свой адрес“.

„В името на мира, стабилността и сигурността няма да искаме оставката на целия кабинет сега, в това сложно военно време“, заяви Карадайъ, като подчерта: „Българската държава не е опитна лаборатория, българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти“.

Снимка: Ладислав Цветков

Атанас Зафиров от БСП обясни защо левицата ще подкрепи рокадата: „БСП няма как да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните политически кризи ще хвърли страната в хаоса на политическа криза и дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент (…) Нужно е силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавното управление. Няма как премиер, коалиционно мнозинство и ключови министри да говорят на различни езици“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!