Гръбначна травма и счупване на рамото – това е окончателната диагноза на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това е наложило и транспортирането й с правителствен хеликоптер.

Председателят на Народното събрание е била транспортирана още вчера в болница „Лозенец” и още същата вечер рамото ѝ е било оперирано в рамките на 30 минути.

Констатирани са обаче и други травми. „Освен счуване в областта на раменната кост, рамото, има и гръбначна травма. Затова се взе и решение за транспортиране с правителствения хеликоптер, като най-безопасно”, обясни проф. Асен Балтов.

Травмата на гръбнака не налага оперативна намеса, казват още лекарите. Според тях, транспортирането на пациентката с правителствения хеликоптер е било от значение, за да няма разместване.

От „Авиоотряд 28” потвърдиха за bTV, че тъкмо те са превозили Караянчева от МБАЛ-Шумен до Правителствена болница. Бивши служители на звеното разясниха за bTV процедурата на ползване на двата вертолета.

„В крайна сметка, на Отряд 28 това му е предназначението – да обслужва първите хора в държавата. До Шумен са час и 40 минути и обратно – три часа, три часа и половина, сметнете по 850 лева”, обясни бившият ръководител на структурата полк. Цвятко Луканов.

От Авиоотряда потвърдиха, че сумата е около 3000 лева, но окончателно сметката за този полет ще е ясна в края на месеца.

Шуменската прокуратура вече е образувала предварително производство по случая.

Все още не е ясно кой ще замества Караянчева при ръководенето на заседанията на Народното събрание.