Много високо ниво на опасност от лавини - за това предупреждават от Планинската спасителна служба, след като вчера Пирин взе жертва.

Лавината в Бъндеришките улеи, която помете 18-годишен скиор, част от националния ни отбор по фрийрайд, е била с фронт от около 150 метра, а ходът й е достигнал километър.

Какво всъщност предизвиква свличането на снежната маса? 

Нова покривка между 30 и 50 сантиметра или повече, вятър и навявания, затопляне на времето и склон с наклон от 30 и повече градуса. Наличието на всички или на част от тези условия могат да предизвикат откъсването на огромните снежни парчета. 

Най-смъртоносни са лавините тип "снежна дъска", каквато вероятно е била и тази вчера.

Върху планинския склон е натрупал сняг. Но има нов снеговалеж и се натрупва нов слой сняг.  Ако скиор премине през такъв терен, той "срязва" горна част, която е и най-нестабилна. Тя се откъсва и се свлича.

В 95% от случаите затрупаните от лавини са именно хората, които са ги и причинили.

Младият скиор буквално израства в Пирин. От дете кара там. Като младеж печели състезания, а тази година е трябвало да се състезава при мъжете. 

Вчера огромна снежна маса повлича скиора фатално. 

„Откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка е около 50 до 120 см, което е огромна маса, ходът на лавината е от порядъка на километър“, обясни Емил Нешев, директор на ПСС. 

Фрийрайдът е много популярен у нас. Бъндеришките улеи са от най- красивите, но и много опасни. Красимир Елинов от Алпийския клуб в Банско също е почитател на екстремното. 

„Всяка година съм виждал как някой си загива просто нелепо там и имам страхопочитание към тия улеи, въобще никога не съм се спускал по тях. Със слизането от колата става опасно, всяка една крачка трябва да ти е преценена“, казва Красимир Елинов, от Алпийски клуб- Банско. 

Момчил Панайотов е фрийрайдър от 30 години. Движение само по маркираните пътеки и избягване на склонове с навят сняг - това са част от съветите му. Екипировката – задължителна. 

За разлика от Европа, специални трасета за все по-пополярния фрийрайд у нас няма.

Очаква се лавинната опасност през следващите дни да се повиши още. В по-високите части оръдия контролирано свалят лавините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!