Опасно време в цялата страна. Поройни дъждове и наводнения. Във Враца и Вършец обявиха частично бедствено положение. Река Ботуня във Вършец отнесе няколко моста, лека кола и камион.

Проходът „Петрохан“ в Стара планина ще остане затворен до понеделник заради паднали камъни, кал и клони.

Във Враца проливният дъжд превърна улиците в реки и десетки автомобили закъсаха. В Смолян вали почти от цяло денонощие - кметът предупреди за възможно активиране на опасни свлачища.  

Над 60 литра на квадратен метър се изсипват над прохода „Петрохан“ само за няколко часа. Камъни, клони и дървета запушват един от водостоците и той започва да прелива. Движението е блокирано.

В продължение на часове багер безуспешно опитва да разчисти затлаченото съоръжение. Водната сила се увеличава и заедно с камъни и дървета, повлича и част от асфалта. Запушва се един още водосток.

Вършец

Дъждът разбунтува и река Ботуня, чиито води нанесоха поражения във Вършец. Водата разруши три моста и отнесе камион и лек автомобил. Щетите в засегнатите райони тепърва ще се изчисляват.

Враца 

Проливният дъжд и липсата на организация блокира доста коли по булевард "Васил Кънчов" във Враца. Някои ги изтеглиха с трактор, други нямаха този късмет и трябваше да си помагат с бутане. Така вместо на концерт в Пловдив, семейство лекари от Монтана стигнаха само до Враца.

Потърпевшите обвиниха властите заради лоша канализация.

„Отводняването не е лошо, както виждате, дъждовете са много проливни.  Сега в момента докарваме бетонови прегради, с които ще отклоним водата в дерето“, съобщи Димитър Димитров, гл. инженер на Община Враца.

Врачанският квартал "Бистрец" се бори със стихията от нощта. Там дъждът превърна улиците, по които минава водният цикъл, в траншеи.

„Колите бяха пропаднали вътре, къщите са с наводнени мазета, кал“, заяви Калоян Кирилов. 

Тонове баластра и кал задръстиха квартала. 

Смолян 

Активирани свлачища, срутища и паднали дървета, както и рязко покачване на нивата на някои реки – това е равносметката след продължилите близо денонощие валежи в Смолянско.

За щастие, няма прекъснати пътища, но кметове алармират, че нови опасни свлачища може да се активизират. 

Водите на река Малка Арда се вдигнаха за една нощ с над 150 сантиметра и наводниха къщата на Росен Стефанов. Това не се случва за първи път заради липсата на подпорна стена: 

„От 18 месеца община Баните моли държавата за финансиране за изграждане на подпорна стена. Това се случва всеки път няколко пъти през годината. Искането за финансиране е за 250 хиляди лева“, каза Павлин Белчев, кмет на община Баните.

Тревожна е ситуацията и по пътя Смолян-Девин, където от 6 месеца се чака укрепване на опасни свлачища:

„Пътят Смолян-Девин е опасен и компрометиран на няколко места. И сега при тази прогноза за едноседмични валежи се притеснявам, че този път ще бъде откъснат. Пукнатината е на осовата линия – така, че там минават автобуси, камиони, целият трафик  между общините Доспат, Девин, Борино и Смолян", обясни Николай Мелемов, кмет на община Смолян.

Оранжев код за опасни явления до полунощ в части от Северозападна, Северна и Южна България. Днес на много места в страната имаше интензивни валежи и гръмотевични бури.

Най-значително количество дъжд е измерено във Враца - около 92 литра на квадратен метър. 

В Пловдив - около 81 литра. Почти толкова - 79 литра на квадратен метър, са паднали на връх Рожен. В столицата - около 42 литра на квадратен метър. 

Утре отново предстоят дъждове с гръмотевици на много места у нас. Но предупредителен код е обявен само в 7 области. Те са в Северна и Източна България.

Очаква се за денонощието количествата на валежите да достигнат 25-30 литра на квадратен метър. В началото на новата седмица също ще превали и прегърми.