Опасно време в цялата страна. Проходът „Петрохан“ е затворен тази сутрин заради наводнен участък, а във Враца много от улиците са се превърнали в реки.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради наводнен участък и свличане на скална маса и паднали дървета проходът „Петрохан“ остава затворен.

Снимка: Цветелин Цветанов

Сред шофьорите, които не могат да продължат по пътя си, е Станислав Станоев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дотук стигнах. Имаше полиция, не разбрах защо не ни отбиха. Трябва да изчакам“, споделя Станислав.

Най-сериозно е в района на село Бързия, където прелива вода от запушен водосток.

„Водосборната област е огромна - смъква камъни, дървета, пръст. Виждате, че прелива и през пътното платно, разрушава настилката. Става въпрос за една изцяло аварийна ситуация. Виждате, че количеството на валежите е огромно, от което съществуващата инфраструктура за отводняване не смогва“, казва инж. Христо Кръстев от пътноподдържащата фирма.

Снимка: btvnovinite.bg

В Смолянско - червеният код донесе със себе си поражения. След валежите има риск и за пътя Смолян - Девин, който и в момента е компрометиран на няколко места.

„20 часа проливен дъжд. Нямаме сериозни поражения, по селата има мини сваличища.
Сега по тази прогноза се притеснявам, че този път ще бъде откъснат и няма да може да се пътува“, казва кметът на Смолян Николай Мелемов.

Заради проливния дъжд в Горна Оряховица - много от улиците на града се превърнаха в реки, показват кадри в социалните мрежи. В момента няма аварийни екипи на терен. прогнозите са, че дъждовете там ще спрат утре следобед.

Снимка: Цветелин Цветанов

Отново на кадри в социалните мрежи се вижда, че в Ямбол се е образувал смерч.

Друг критичен район е град Вършец. Падналите количества дъжд вече може би надхвърля 100 литра на квадратен метър. Река Ботуня е преляла и е разрушила така наречения железен мост. Местните жители са силно притеснени. Ситуацията вече е близка до бедствена.