Реакции след разкритията на bTV за опасния серовъглерод, който се намира все още на територията на бившия завод „Химко".

Уволниха служителя от екоинспекцията във Враца, който сигнализира за веществото. По-късно днес се очаква той да разговаря с премиера. Поканата за среща идва след репортаж по темата тази сутрин в ефира на bTV.

Той оглавяваше проверките през последните години. Шефът му твърди, че това е заради законодателни промени. 

bTV разкри, че след фалита на предприятието, там остават 110 тона серовъглерод. Фирмата, която го съхранява, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. След репортажите ни той започна процедура по извозване на веществото, което трябва да стане до края на юли.

Снимка: btvnovinite.bg


„Серовъглеродът с въздуха образува опасна смес и гърми. Ако сместа от басейните попадне в подпочвени води може да доведе до екокатастрофа. Взривната вълна може да стигне много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат”, така коментира опасността от неправилното съхранение на серовъглерода през май т.г. съкратеният от работа инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов .

Оттогава той участва в множество проверки, докато не разбира, че е съкратен от длъжност. „Разбрах го, след като при последната проверка обявих, че няма да допусна фирма, която няма правоспособност и акредитация да се учи да изкарва серовъглерода”, уточни Караиванов.

От няколко дни екоинспекцията в града има нов шеф – Христо Христов. Той обяснява съкращаването на щата с промени в законодателството. Въпреки твърдението, че съкращаването на Караиванов няма връзка с разкритията му, той не вярва.

„Поставих работното си място и го заложих срещу живота и здравето на хората, защото знаех, че ще бъда уволнен”, добави експертът.

Снимка: btvnovinite.bg


По думите на собственика на фирмата, която съхранява серовъглерода, депутатът Станислав Попов – опасното вещество ще бъде извозен през втората половина на юли.