Изнесоха от територията на бившия завод „Химко” тоновете складиран серовъглерод. Разследване на bTV показа, че след фалита на предприятието, там са останали 110 тона от опасното вещество.

В момента цялото количество серовъглерод вече е изнесено в Сърбия. В операцията са се включили повече от 10 държавни звена, включително МВР и "Спешна помощ".  

„Беше помислено за абсолютно всеки един детайл: периметърът, по който ще се случва, как ще бъде охраняван, какви мерки за сигурност и безопасност”, коментира кметът на Враца Калин Каменов.

Опасният химикал е престоял в контейнери, потопени във вода повече от 20 години. От фирмата, отговорна за веществото обявиха, че от тяхна страна не е имало бездействие.

„Много е трудно някой да повярва, но ние се бяхме срещнали с фирмата два или три дни преди проблемът да стане известен на широката общественост. Просто така се случиха събитията”, каза Станислав Попов, собственик на фирма „Камбио” ООД.

„Съгласен съм, че мястото на серовъглерода не е било в града, след като не е имало необходимост от неговото използване, не е било редно той да е тук”, отбеляза Калин Каменов.

Според експертите все още не е сигурно какви са последствията от съхраняването на химикала.

„Минимум до екокатастрофа, ако има голям теч и съприкосновение с въздуха – вече това не ми се мисли, защото става нещо страшно. Аз не мога да кажа, че няма екокатастрофа, защото не е изследвана нито почвата, нито подпочвените води”, заяви Георги Караиванов, експерт в РИОСВ-Враца.

Снимка: btvnovinite.bg


Предстои да бъдат взети проби от водата, в която се е съхранявал серовъглерода. До края на месеца трябва да има резултат от тях.