Километрични опашки на границата с Турция. Причината е срив в компютърната система. Стотици хора часа чакаха с часове да преминат от турска страна в България на граничните пунктове „Малко Търново” и „Лесово”.

И вчера, и днес периодично прекъсване на тока на граничния пункт "Дерекьой" доведе до огромни опашки и спиране на обслужването, а липсата на каквато и да е информация сериозно изнерви хиляди пътуващи.

Най-сериозно беше положението снощи. Някои прекараха близо 15 часа на границата. Днес по обяд и Министерството на външните работи съобщи, че турската страна оправдава забавянето със срив в системата за обслужване.

След почивка в Турция тази компания прекарва нощта на границата – "Имаше много с деца. Ние изкарахме около 11-12 часа на улицата, така да се каже. Имахме някаква вода, която си носихме и това е, нищо друго", разказа Валери Лазаров.

Сънародници се оплакаха и от спешния телефон на МВнР.

Някои оставиха автобусите и тръгнаха през пункта пеша. С обработване на документите на ръка, трафикът се отпуши, за кратко.

По обяд отново се образува няколко километра опашка на влизане в България.

"Вчера на влизане 4 часа чаках. Сега каза човекът, няма ток. Аз го питам: Добре, като няма ток, с какво правят кафе, защото всички ходят с кафета?" Той каза: "Не, компютрите не работят", обясни Ясен Бъчваров.

Работещи на пункта обясниха, че проблемът е в скъсан подземен кабел. 

Снощи проблем и сериозно забавяне е имало и на граничния пункт в „Лесово”.