Тригодишно дете се лекува успешно в чужбина с подкрепа от Здравната каса. Сега обаче е взето решение лечението да бъде преместено от Турция в Белгия, което създава притеснения сред близките му.

Ема се ражда с диагнозата ретинопатия на недоносените. Само на 5 месеца заминава за Турция, за да получи възможността да погледне към света.

„Успешно е лекувана в Турция в продължение на три години, там спасиха зрението, след като в България ми казаха, че само Господ може да ни помогне. Фактически лечението, което е в Турция, е да се сложи един силикон на ретината, за да не се отлепи и това я спасява до момента“, обясни Мартин, баща на Ема.


До момента Националната здравноосигурителна каса е подкрепяла семейството на Ема, но сега е взето решение лечението да бъде преместено в Белгия.

„До Белгия се пътува само със самолет, а очното налягане е противопоказно за нашето дете да се вдига на такава височина“.

От Националната здравноосигурителна изпратиха писмена позиция до bTV:

„Към настоящия момент достъпа до лечение на територията на Европейския съюз е подновен, поради което се препоръчва преглед и оперативно лечение на дясно око в град Антверпен, Белгия“.


Така за семейството на Ема остава да продължат битката за зрението на детето си, както и тази срещу системата.