Проблемът с пресичането на главния път Бургас - Созопол край село Атия остава - въпреки предприетите мерки след редица катастрофи. Местните жители са готови за нови протести заради неизползваемия пешеходен надлез.

72-годишната оперна прима Сребрина Славова живее в Атия от години. Пътуването ѝ до операта всеки път е премеждие.

"Направиха уж пасарелка, според мен си изпраха някакви пари, на първата седмица още асансьорът не работеше, а пък сега няма и никакво осветление. Хората не могат да минат", разказа се тя.

Съоръжението е построено през 2018 г. след трагичната смърт на ученик. Асансьорите не работят от толкова дълго време, че вратата вече е в паяжини, а причината е, че се пълнят от подпочвените води.

Кметът е имал ангажимента да ги отводнява с кофи или помпа.

„В шахтите забелязах едни кутийки, от които излизат кабели, някаква електроника, попитах техниците възможно ли е нещо да случи и те казаха: „ами не сме застраховани“ и по мое нареждане асансьорите бяха спрени", съобщи кметът на селото Румен Георгиев.

АПИ е готова с проект за ремонт на пътя от Бургас до Царево, който трябва да започне тази година. Предвидени са отводнителни дейности.

"Няма пресичане този път лятото, това са и от четирите страни непрекъснато движение към морето", заяви Маргарита Парашкевова от инициативен комитет от село Атия.

В проекта е заложен и интелигентен светофар, но от АПИ първо трябва да намерят пари за ремонт на асансьорите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!