Зрители на bTV сигнализираха за внезапно спряла работата по укрепването на опасно свлачище над родопското село Храбрино.

От дни местните хора питат институциите какво ще се случи с близкия път и свлачищната зона, но ясен отговор нямат.

Преди дни Христо Топалов губи предницата на автомобила си при опит да мине една от огромните дупки на пътя край село Храбрино. Мястото е строеж – укрепване на свлачище.

Преди седмица Христо и жителите на Храбрино с тревога забелязват как за една нощ строителният обект опустява - скоропостижно изчезват работници, техника и материали. От тогава по свлачището и пътят не се работи.

"Отпуснаха пари, започна се дейност от миналата година октомври-ноември. Но в един момент се оказа, че техниката, която съществуваше тук и се работеше, материалите се вдигнаха", обясни кметът на село Храбрино Ангел Чобанов.

За старото свлачище над Храбрино се намират пари след 30 години чакане. Работата започва през есента на 2021 г. Срокът указан в табелата на изпълнителя е 4 месеца. Малко преди те да изтекат строителите изчезват.

От община Родопи са категорични: "Свлачищната зона в местността "Харманите" над село Храбрино попада в територията на третокласната републиканска мрежа, обслужвана от Агенция "Пътна инфраструктура". Разрешението за строеж е издадено на Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради недовършения ремонт на пътя потърпевши са жителите на четири села и вилни зони. Хората се притесняват, че дъждовете през пролетния сезон ще сринат неукрепеното свлачище и ще затрупат вече налетия бетон.

От АПИ ни отговориха, че работата е спряна заради обилни валежи:

"До момента се изпълнени подготвителни работи на обекта и е стартирало  изграждането на пилотно-анкерната система. Поради обилни валежи в началото на зимния сезон дейностите са временно преустановени на 20 декември 2021 г. При трайно повишаване на температурите и подобряване на метеорологичните условия изпълнителят предвижда да поднови работата на обекта. Срокът за приключване на строително-монтажните работи е до два месеца след подновяването им."