Държавата има план чрез онлайн платформа да набира временни заместници на заразените с коронавирус учители. Желаещите да ги заместят трябва да са с дипломи за учители или студенти по педагогика в последната година от обучението.

„Ако не сте само бакалавър, ако имате езици, компютърни умения, е плюс“, уточни старши експертът по приобщаващо образование към РУО-София Силвия Пеева.

В София кандидатите вече са над 300.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента някои учители работят при необичайни условия в класната стая, като тези от Националната търговско банкова гимназия. Там е само преподавателят. Сам, защото целият клас е карантиниран и в час, но пред компютрите у дома.

„По-добре е това, отколкото никакво обучение“, коментира учителката по руски език Мадлена Буюклиева.

Трудностите обаче започнали с прекъсване на връзката още в първия час. В съседния клас по немски език пък учениците са в класната стая, а само един е у дома.

„В едно преподаване личният контакт е от огромно значение, за да се получи връзката учител-ученик“, заявява учителката по немски Елка Величкова.

Ученици и учители разказват защо е важно да са в класните стаи. Учениците могат да осъществят зрителен контакт с учителя и да видят какво обяснява, а пък преподавателите по погледа разбират дали са били разбрани, или не.