Начало на академичната година беше дадено за повечето университети у нас. 185 000 студенти ще влизат във ВУЗ-овете при определени противоепидемични мерки.

Какви обаче ще са те в различните учебни заведения?

Алма матер

Прага на Софийския университет прекрачиха над 5200 първокурсници. За тях годината започна присъствено, а за останалите 15 000 обучението ще е хибридно - с онлайн лекции, но и присъствено. 

Дори церемонията по откриването на годината започна необичайно  - в двора на университетската ботаническа градина. А решението ще се взема самостоятелно от всеки факултет.

 

Студентите ще стоят през място, на входа ще се дезинфекцират, а в коридорите ще са с маски.

„При случай на заразен студент, ще тестваме всички контактни лица, ще има дезинфекция. Няма да стигаме до карантина на цялата група“, заяви ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков.

Други ВУЗ-ове

В УНСС организацията на лекциите ще е по-различна: „В 1 и 2 курс, където са големи потоците, взехме решение студентите с нечетни номера да идват на нечетни седмици, четни - на четни седмици. За 3 и 4 курс лекциите ще са изцяло онлайн, а упражненията – присъствени“. Това коментира зам.-ректорът по учебната дейност в УНСС проф. Мирослава Раковска.

Хибридно обучение очаква младежите и в Пловдивския, и Нов български университет. В Техническия университет в София, пък, всички ще са в залите. Обучението им ще е онлайн само при бум на COVID-19 заразени.

Критика и препоръка

За просветния министър Красимир Вълчев проблемите от последните години личат и днес - най-сериозният е либерализацията на приема. Решението е критериите да се завишат.

Присъствени ще за заниманията предимно за бъдещите медици и студентите от специалности, свързани с изкуства и лабораторни упражнения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!