Надявам се учебната година да продължи присъствено - нямаме намерение да затваряме училищата. Това заяви в Плевен заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. 

“Искам за разсея всички слухове – нито от 1 септември, нито от 15-и, нито от 30-и октомври, нито от 1 ноември или която и да е дата, нямаме намерение да затваряме училищата в този смисъл, в който вървят слухове в социалните мрежи, между родители, между различни колективи", каза Михайлова, цитирана от БТА. 

Тя уточни, че ако има грипна ваканция, ще се запази регионалният подход. Михайлова посочи, че обучението в електронна среда е алтернатива, но не е качествен заместител на присъственото обучение. 

„Дистанционното обучение не е по-полезно за учениците. Това, което се иска – за присъствено обучение, идва от самите ученици и от учителите им. Дори и студентите искат в университета да бъдат на банките - присъствено, отбеляза тя.

Михайлова заяви, че са направили всичко възможно да се ограничат до минимум случаите с коронавирус.

„От днес работим модул, който е част от административната система, в която директорите попълват информация за училището - подават отсъствия, подават и случаите. Винаги сме в контакт с МЗ. Случаите с коронавирус са много малък процент“, уточни зам.-просветният министър.