Омбудсманът Диана Ковачева отправи препоръка към председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР инж. Иван Иванов за извънредно преразглеждане и намаляване на цените на топлинната енергия от топлофикациите с основно гориво природен газ от 1 януари 2021 г. 

Мотивите ѝ са, че в продължение на шест месеца действителните цени на природния газ от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД са значително по-ниски от начислените от КЕВР в цените на парното и топлата вода за гражданите.

Ковачева е категорична, че битовите клиенти не бива повече да кредитират топлофикационните дружества, като плащат завишени цени.

Омбудсманът настоява също така от началото на новата година регулаторът да намали и преференциалните цени и премиите за електрическата енергия от комбинираното производство на топлофикациите - отново във връзка с по-ниските цени на природния газ спрямо прогнозираните от КЕВР.

"Сега - половин година по-късно, реалностите на пазара показват основателността на моите опасения, че хиляди клиенти на топлофикационните дружества в страната с основно гориво природен газ в продължение на половин година са плащали завишени цени на енергията от топлофикационните дружества", подчертава Диана Ковачева.

Тя допълва, че през същия период милиони потребители на електрическа енергия също така са надплащали вследствие прогнозно завишените преференциални цени и премии за електрическа енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ от посочените дружества в сектор "Топлоенергетика".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!