Нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно гласуваха депутатите с приетите на второ четене текстове от измененията на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки ще се прилага нулева ставка на ДДС.

Депутатите приеха, че брашното е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годно за производството на хлебни продукти.

Предложението не бе подкрепено от парламентарната бюджетна комисия, но в пленарна зала след прегласуване получи 116 гласа „за“, 103 – „против“ и 11 - "въздържал се". 

Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%. С 9% ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки. 

Сред мерките, заложени в бюджета, са 9% ДДС за топлоенергията и газа, по-голямо данъчно облекчение за родителите с деца, както и отстъпката при горивата от 25 стотинки.

Депутатите не приеха предложението за 9% ДДС за плодове и зеленчуци, както и за слънчогледово олио.

След като комисията вчера не даде компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията, днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова поиска от пленарната зала такава да бъде заложена.

В противен случай тя вижда безработицата и фалити. До този момент депутатите не са отговорили на този призив и не са стигнали до темата.

Окончателното решение е на пленарната зала.

А до входа на парламента служители на няколко държавни агенции протестираха с искания за по-високи заплати. От Агенциите по храните, по горите и за борба с градушките настояха за структурни промени и  увеличение на възнагражденията с минимум 30%.