Около 3000 души ще направят избора да станат войници в следващите години. Разчетът е на министерството на отбраната.

С приетите преди дни промени в Закона за резерва на въоръжените сили стана възможно всеки български гражданин до 40 години да служи по свое желание в армията за срок до шест месеца.

Мартин Кръстев е на 33 години и иска да стане войник. Той е семеен, има две деца и работи в сферата на интернет рекламата.  „Има хора, които работят по 1-2 години в чужбина. Дали на гурбет, дали просто такава им е професията, моряци, инженери. Какво са 6 месеца – нищо“, казва той.

Мартин е убеден, че шестте месеца служба няма да се отразят на семейния бюджет.

„Ще получават за този период до 6 месеца социална, здравна осигуровка. Работните им места се запазват. Те на практика излизат в неплатен отпуск“, поясни военният министър Красими Каракачанов.

Изкаралите службата ще имат предимство при кандидатстване за работа като полицаи или други длъжности в сферата на сигурността.

След обучението ще може да се постъпи и в редиците на армията. Плановете на министерството са с доброволната служба да бъде попълнен резерва.

„Защитата на отечеството е дълг на всеки български гражданин. Само че ако сега се наложи, не дай си Боже, да бъдат свикани всички пълнолетни български граждани, те няма как да изпълнят своите задължения. Те ще бъдат едно обикновено пушечно месо, защото нямат военна подготовка“, смята военният министър.

Доброволната служба ще струва около 6 млн. лева на година, които ще бъдат осигурени от бюджета на министерството.