Премиерът на Северна Македония излезе с нов коментар за намерението на София да постави условия пред еврочленството на Скопие.

В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС, казва Зоран Заев, цитиран от вeстник „Слoбоден печат".

През последните 18 години броят на македонците, които имат български паспорти, вече е около 3% от населението на югозападната ни съседка. Не малка част от тях се обучават у нас и остават да  живеят тук.

За родения в Щип Никола Колев евроинтеграцията е приключила. Като васкуларен хирург той работи във Военномедицинска академия и на практика е служител в база на НАТО.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е единствената страна където не ни наричат чужденци хората от Македония, но на официално ниво считам, че трябва да има помощ от по-голямата страна България към по-малката Македония”, казва д-р Никола Колев.

Още като студент доказва българския си произход и получава паспорт, с който винаги може да се премести в друга европейска държава.

„Може би съм традиционалист, може би съм лоялен, но България ми е помогнала и чувствам, че трябва да помагам на хората, които с данъците си са платили моето обучение”, разкрива д-р Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него родната му страна трябва да се учи как да стигне до Европа от опита на България.

„Бърза интеграция, редом до България, както е било винаги”, казва Колев.

Както лекарите не признават граници, така и д-р Колев възприема Европа като една голяма държава без граници, в която има място и за българи, и за македонци.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!