Националната служба за охрана да пази само „тримата големи“ - това решиха на първо четене депутатите от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

Промени от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме" предвиждат стесняване на кръга от държавни лица, имащи право на охрана само до президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Депутатите ще изслушаха ръководителите на НСО и на Държавна агенция „Разузнаване“. Предложението е да отпадне охраната на главния прокурор, но транспорта за него ще остане. Няма да бъдат охранявани и други висши държавни лица. 

„Отпада администрацията на президента, президентшата и част от министерски съвет“, съобщи председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Светлин Стоянов.

Всички извадени от обхвата висши държавни кадри ще се пазят едва при реални сигнали за заплаха.

Според ГЕРБ промените са фокусирани към конкретни лица, а не върху длъжностите, които заемат.

От „Демократична България“ призоваха за подробен анализ на ограниченията, тъй като част от висшите държавни служители и техните семейства са в потенциален риск.

Депутатите се обединиха около идеята да се изчисти дефиницията за това „какво е застрашено лице“.

„Гарантирам, че НСО ще изпълни всички законови разпоредби, които се приемат. Това, което съм предложил е подписване на едно уведомление, в което наистина искам да се разпише от всяко охраняемо лице това, което му се разрешава и това, което не му се разрешава да направи“, заяви началникът на НСО ген. Емил Тонев.