Откриха огнище на птичи грип (Инфлуенца А) в с. Главиница, област Пазарджик. За това съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В обекта се оглеждат около 248 кокошки носачки.

Вирусът е установен при извършване на контрол в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26 октомври в землището на с. Мало Конаре.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на разпространение е издадена заповед за умъртвяване на заболелите и контактни птици в обектите. Около засегнатия обект е определена 3-километрова предпазна зона, която обхваща селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и Пазарджик.

Установена е и 10-километрова наблюдавана зона в община Пазарджик. В нея попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Снимка: БГНЕС

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти от обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве.