Огнище на бруцелоза във ферма в Кирковско. Умъртвени са 18 от близо 50 животни. Заразата е открита в кирковското село Бенковски.

За положителните кръвни проби на умъртвените животни писмо в кметството от здравните власти е получено вчера. До пробите се стига, след като зоонозата е установена в проби от мляко от животните. 

„Взети са проби от всички животни в стопанството, като умъртвени са само тези с положителен резултат. От останалите животни са взети повторни проби. Проби са взети и от стопанина на фермата, както и от контактни лица. Извършва се дезинфекция“, каза кметът на селото. 

По думите му най-близкото друго стопанство е на разстояние от 2 км.

Снимка: bTV

През април в съседно стопанство в бивш стопански двор, заради болест по животните са били умъртвени три крави. А преди това, отново заради болест по домашните животни, в съседното кметство Растник са били умъртвени 11 крави.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване. То се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Причинява се от бактерии от род Brucella. От значение за епидемичния процес е устойчивостта на бруцелите, както в околната среда, така и в хранителни продукти като мляко и млечни произведения.

Във фермата, в която е открито огнището, както и в останалите обекти в населеното място, които отглеждат едри преживни животни, ще бъдат изпълнени всички мерки, за да не се допусне разпространение на болестта. Ще се извършва и регулярно пробовземане с превантивна цел, съобщава БАБХ.