Огнище на COVID-19 е открито и в домове за възрастни хора в Смолянско. Здравният министър беше на посещение в града.

Едното огнище е регистрирано в Дома за възрастни хора в смолянското село Фатово. Трима души от персонала са дали положителни проби за коронавирус. Вземат се всички мерки, за да не се допусне разпространение на заразата.

Счетоводителката от дома във Фатово е първата, дала положителна проба. След нея се заразяват лекарят и директорът. И тримата нямат контакт с общо 70 –те възрастни, настанени в дома, затова и не се налага те да бъдат под карантина.

„Постоянно сме с дезинфектанти, каквото има всичко се прави... не допускаме да имат контакт с външни хора, нито пускаме в отпуска, ако ги пуснем, след като се върнат, трябва да представят отрицателен тест, тогава да се върнат“, заяви старшата сестра Елена Манджукова.

Работник от Кухнята от Дома за възрастни хора в близкото село Ровина също е с положителна проба за COVID-19.

„В дома във Фатово са взети проби и на персонал, и на потребители, и са отрицателни. За Ровина предстои утре да бъдат взети проби на персонала“, каза доктор Мими Кубатева, директор РЗИ-Смолян.

Здравният министър, който беше на посещение в Смолян, заяви, че областната болница има готовност да увеличи леглата за COVID-болните, ако се наложи.

„Имаме двама пулмолози, имаме достатъчно количество лекари със специалност “Вътрешни болести“. На територията на лечебното заведение са разположени 24 пациенти с положителна, доказана инфекция с коронавирус“, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според доц. Кунчев от Националния оперативен щаб спадът на новозаразени вече е тенденция, а не случайност - случаите у нас са спаднали с малко над 30% на седмична база, заяви той и уточнява, че не се дължи на спазването на мерките.

„Оказва влияние реакцията на възникването на отделни случаи, така, както в Русе и Варна, след влизането в домовете, регистрирахме по 50, 60, 70 случаи в най-рисковата група и успяхме да блокираме разпространението, което е чудесно“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Контактите на възрастните хора и в двата дома в Смолянско - в село Фатово и в село Ровина, са ограничени, за да не се разпространява заразата.

Две деца от Дневния център за деца с увреждания в Златоград също са с COVID-19. Взети са проби от персонала и от останалите обитатели. Очакват се резултатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!