Вече официално – българският еврокомисар Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Това съобщи Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

„Считам, че най-правилното място да споделим нашите идеи и намерения е парламентарната трибуна“, каза Борисов преди да съобщи името на Габриел.

„Това, което е дадено на България и на нашия еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта“, уточни той.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че партията изпълнява всички конституционни срокове за процедурата по представяне на вариант за кабинет.

„Тъй като българският еврокомисар има юридически процедури, по които трябва да мине, нашата парламентарна група ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поеме своите отговорности като кандидат за премиер“, допълни Борисов.

Реакциите на номинацията

Като действащ еврокомисар тя трябва да спази процедури, за да може да провежда политически срещи в страната си. Нещо, което започва от утре.
Лидерите на „Продължаваме промяната“ отсъстваха днес, защото са на военен форум в Прага. Но коментар за номинацията все пак дойде.

„Мария Габриел е добра кандидатура, но не можем да подкрепим имаме решени. Нека се съберем групата, тогава ще коментираме. Лично мнение на изразявам“, коментира Даниел Лорер от ПП.

Името на бъдещия евентуален премиер беше коментирано и от действащия служебен министър-председател Гълъб Донев: „Добра кандидатура. Този път партиите промениха подхода и знаем предварително името на премиера, надявам се скоро и на министрите. Смятам че трябва да има приемственост на добрите практики“.

Донев допълни, че още не знае дали министри от служебния кабинет са канени и за редовния, но ако има такива, той очаквал да го уведомят своевременно.

Коментар дойде и от „Дондуков“ 2. „Мога да бъда конкретна и точна, когато видя Мария Габриел да идва с целия състав на кабинета, който ще предложи първата политическа сила. Дотогава ще се въздържаме“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.